
Brandweervoorlichter Ulrich Coats: “Geen significante toename van woningbranden”
| dagblad suriname | Door: Redactie
Het Korps Brandweer Suriname (KBS) meldde recent op haar Facebook-pagina, dat de brandweer dit jaar al 30 keer is uitgerukt voor meldingen van woningbranden, waarbij ze 17 keer daadwerkelijk heeft ingegrepen. In 13 gevallen wisten bewoners of omstanders het vuur te doven voordat de brandweer arriveerde. Er is één extra woningbrand bij gekomen, waardoor de brandweer in totaal 18 keer heeft ingegrepen.
Hogere frequentie in januariNaar aanleiding van dit bericht heeft de redactie van Dagblad Suriname enkele vragen gesteld aan voorlichter Ulrich Coats van het Korps Brandweer Suriname. Allereerst is aan Coats gevraagd hoe het KBS kijkt naar een mogelijke toename
Wel merkt hij op, dat er in januari, naast de droge periode in september, oktober en november, een hogere frequentie van woningbranden wordt waargenomen, maar niet in alarmerende mate. Coats geeft hierbij ook een overzicht van de woningbranden in januari vanaf 2020: in januari waren er 20 woningbranden, in januari 2021 24, in januari 2022 16, in januari 2023 20 en in januari 2024 18 woningbranden.
Ook voegt hij eraan toe, dat ze in de afgelopen periode, na elkaar branden in de binnenstad hebben gehad, die wel
Voornaamste oorzakenAan Coats is verder gevraagd wat de voornaamste oorzaken zijn van de woningbranden. Hierbij geeft hij aan, dat er weer een update gedaan moet worden met betrekking tot het onderzoek. “Jaren terug hadden we het laten onderzoeken over een bepaalde periode. De oorzaken daarvan waren elektrisch gerelateerd. Op de tweede plaats keuken gerelateerde oorzaken. Op de derde plaats kinderen die met vuur hebben gespeeld. En op de vierde plaats brandstichting. We zullen het onderzoek dus weer laten updaten.”
Verminderen van woningbrandenOp de vraag hoe het aantal woningbranden verminderd kan worden, geeft de brandweervoorlichter eerst aan, dat er jaarlijks een gemiddelde is van 200 woningbranden. “In 2018 waren er 170 woningbranden, in 2019 130, in 2020 155, in 2021 185, in 2022 180 en in 2023 193 woningbranden.”
Als er naar de cijfers wordt gekeken, is er dus niet veel beweging in de trend als het gaat om gebouwbranden, zegt Coats. Wel benadrukt hij, dat elke gebouwbrand, een teveel is.
Op de vraag hoe de woningbranden teruggedrongen kunnen worden, geeft hij dus aan, dat er een stevigere wetgeving en handhaving met betrekking tot brandveiligheid moet komen en ook een stukje bewustwording naar de gemeenschap toe, voornamelijk voor de huishoudens.
Voorlichting en preventie programma ‘sAan Coats is ook door de redactie van Dagblad Suriname gevraagd welke voorlichtings- en preventieprogramma’s worden ingezet om de bewustwording over brandveiligheid te vergroten bij de bevolking. Hij antwoordt hierop, dat het KBS zich voornamelijk richt op de one on one gesprekken, waarbij ze persoonlijk naar de mensen toegaan. “We doen het ook via de media, we hebben ook onze eigen social media pagina, waarbij we communiceren met de mensen en we hebben ook onze ideeënbus. Het is natuurlijk niet voldoende, we moeten meer doen. Maar, we zijn reeds bezig met andere actoren om de preventie onder de gemeenschap te verbeteren.”
Middelen en capaciteiten om te reageren op woningbrandenTot slot werd de voorlichter gevraagd welke middelen en capaciteiten beschikbaar zijn bij de brandweer om effectief te reageren op woningbranden en of er aanvullende steun of middelen nodig zijn. Coats geeft aan, dat het KBS standaard de minimale voorzieningen heeft om op woningbranden te responderen. “We hebben blusvoertuigen en het personeel is er. Of het voldoende is, is een andere vraag. Natuurlijk is het niet voldoende. We streven naar meer uitrukvoertuigen, meer equipment en capaciteitsversterking van het personeel, Het is geen punt van zorg, maar een aandachtspunt. Eigenlijk zou je branden zoveel als mogelijk moeten voorkomen, dus wij moeten versterking hebben op zeker het proactief- en preventief gebied.”
Coats zegt tot slot, dat ze ook partners hebben waaronder de Brandweer Haaglanden in Nederland die zorgt voor her-/bijscholing van het personeel en ook voor middelen. Het gaat om materiaal dat de brandweer ook kan inzetten, maar het is nooit teveel, benadrukt de brandweervoorlichter.SK
| dagblad suriname | Door: Redactie